Het weer in Nederland in oktober

Nederland in oktober

In oktober tref je milde en overwegende koele weersomstandigheden aan, met mooie herfstkleuren. De herfst is in volle gang, dus de temperaturen en hoeveelheid zonlicht nemen stevig af. Zonlicht is ongeveer 4 uren per dag aanwezig, en daglicht neem drastisch af van 11,5 uren per dag naar 10 uren. Oktober is als schouderseizoen en door het relatief goede weer een prima maand om naar Nederland te reizen als je wat minder te besteden hebt.

De dagen zijn relatief warm, maar de nachten zijn koud in oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen tussen de 7,8°C en 17,2°C, al ligt het aan de regio hoe warm het wordt. In het zuiden is het over het algemeen wat warmer dan in het noorden. De zeewatertemperatuur loopt weer af, naar gemiddeld een graad of 15°C.

Oktober is daarnaast een bewolkte, natte maand. Het is ongeveer 61% van de tijd bewolkt en hoeveelheid regen is gemiddeld 88,9mm. De windsnelheden nemen ook toe, met gemiddelden tussen de 19,3km/u en 24,1km/u (windkracht 8,9), kenmerken voor het midden van de herfst.